~☆ Theory of Greed ☆~

2010. február 20., szombat

Szentjánosbogarak sírja

Ez az anime csupán másfél órás, de mindent elmond a háborúról, ami Japánt is sújtotta. Az akkori helyzetet egy család bemutatásával követhetjük végig: a reményt, hogy Japán győztesen kerül ki a háborúból, majd az egyre fokozódó helyzetet, végül a nyomort, halált.
 Átlagos akkori japán család: Apuka, anyuka, és két gyermek, egy fiú és egy lány. Az édesapa a haditengerészetnél, de őt csak utalásokból ismerjük meg illetve egy fényképről, ami a fiúnál lesz. Az édesanya az anime elején életét veszti, az óvóhelyre menet a bombatámadás sújtotta városban égési sérülései halálosak. Mire a két gyermek az iskolához ér, ahol a sérülteket ápolják, már kómában fekszik, másnapra kukacok rágják. 
 Az árván maradt gyermekek a nagynénjükhöz kerülnek. Eleinte még kedves velük, míg "hasznuk" is van, de miután anyjuk kimonóját eladták, már csak újabb két éhes száj. A testvérpár egy tópartra megy lakni régi pincébe, ám a kezdeti sikerek, hogy tudnak élelmet szerezni, elmúlnak, hisz anyjuk által rájuk hagyott kevéske jen már nem ér annyit, amennyiért ételt kapnának.
 Lassanként lopásra kényszerül a fiú, a kislány beteg lesz és hétről hétre többet marad egyedül. Megtetvesedik, teste kiütésekkel van tele, megy a hasa. Testvére kétségbeesetten veszi ki a maradék pénzt és vesz sok élelmet, ám késő: a picilány üveggolyót szopogat, mert cukorkának hiszi, szeretett testvérének sárból gyúrt élelmet.
 Elhamvasztja a kislányt, nem sokkal később pedig egy állomáson ő is meghal. 

Az anime eleje tulajdonképpen a fiú halálával kezdődik, a dobozát egy arra járó elveszi és elhajítja. Abban cukrok voltak, amit a kislány nagyon szeretett, de miután elfogyott,  csak üveggolyókat tettek bele. 

Drámai, szívszaggató anime, végigsírtam, borzadtam és... és tényleg kiborító. Nem olyan rég vitáztam pár ismerősömmel, hogy leszállhatnának arról a témáról, hogy az anime az dedós pikácsú. Ez a háborúról szóló megható, szomorú anime pont azt bizonyítja, mennyire komoly témákat is boncolgat egyik-másik. Ilyen volt a Windaria is.


Történet: 10/10 - azt hiszem, erről nincs mit írni. Meg kell nézni :,)

Rajzolás: 10/8 - Szép 

Karakterek: 10/6 - A karakterek kidolgozottak, bár viszonylag keveset ismerünk meg.

Zene: 10/10 - Illik az animéhez, és sejteti, hogy ez bizony tragédia lesz.


Látvány: 10/5

Nézhetőség: 10/7 - Elég volt egyszer végigsírni, gondoltam én. Most nézem másodjára... 

1 megjegyzés: