~☆ Theory of Greed ☆~

2011. augusztus 11., csütörtök

HP7/2

A Öt alkalommal néztem meg moziban immár a Harry Potter befejező részét, és még mindig nem elég :) Nagyon tetszik, eddig ez a film sikerült messze a legjobban - és úgy tűnik, nem csak én gondolom így, hiszem rengeteg toplistát megdobott a Potter-széria befejezése. Ennek nyilván oka asz is, hogy boldog-boldogtalan csakazértis alapon megnézi, rengeteg olyan filmkritikát olvastam, amiben az illető kerek-perec kijelenti, hogy kifejezetten utálja a HP-t, ki se olvasta de ezt azért megnézi. Nos, így-vagy úgy, a film sikeres, és még megfogom nézni párszor.
 A szokásosnál kritikusabb vagyok, az előző filmekben túl sok volt a baki, mindet lehúzta valami, de most újranéztem többször is őket, és próbálom kizárni a zavaró tényezőket.
Így már egy sokkal élvezhetőbb mozifilm mindegyik. 

HP7/2-re úgy ültem be, hogy előtte kb 25 percet láttam belőle, hála a lelkes fanoknak. Már azok alapján is jónak ígérkezett, majd mikor premierre, full középre sikerült jegyet szerezni 3D-re, tudtam, hogy jó lesz ez. Első 3D-s mozim a Harry Potter! :D
 Ahogy elkezdődött, már borzongtam, eddigi legjobb endinget sikerült összehozniuk, Lily zenéje tökéletes, vetekszik az In Noctem-el. Az is, ahogy maga a film kezdődik, annyira tökéletes, és hatásos, azonnal levett a lábamról. A dementor ahogy elúszott mellettem mondjuk kiugrasztott kis híján a székből, de Piton látványa minden mást feledtetett. Nekem teljesen átjött a könyv hangulata: hogy a halálfalók rettegésben tartják az iskolát. (mondjuk én is megfegyelmeznék külön, csak a griffendéleseket...)



 A Kagylólak is egész jó volt, egy tipikus-Lunás msazlaggal indított, majd Bill a nem éppen vélás feleségével, de Ampók hozta a formáját. A magyar szinkronja nem passzolt hozzá, az eredeti azért sokkal jobb volt, de a szöveg ütött.
 Hermione, mint Bella tökéletes volt, Helena fantasztikusan játszotta el Hermi kis fontoskodó tudálékos de ha gáz van berottyantok stílust, amit a lány képvisel. 
A Gringotts az egyik legjobb jelenet, úgy cakk-pakk. Ahogy belépnek, majd bebájolog a kobold, majd mennek le a széfhez. A zene itt is tökéletes, 3D-ben pedig odavág a látvány. A kis csille árulásán felröhögtem, hát még azon, hogy befigyel Hermi melle. Hát, kell a fiú nézőknek is látvány. A sárkány király lett, as széfben pedig csetlett-botlott a csapat, jó volt nézni, ahogy szenvednek. A menekülés a bankból fenomenális, nagyon élveztem és egyszerre volt poénos, és komoly. Szerencsétlen bestia vágya, hogy kiszabaduljon, pont olyan volt, mint amilyet elképzeltem a könyvet olvasva is. A látványt csak fokozta, ahogy trónolt a bankon. Ah, epic win!
 Voldemort érzései itt bevillannak, a kapkodás a vízben - megvolt a hatása, az biztos. (mondjuk, aki nem érti a könyvet, mit is vár? hm?) A fiúk vetkőzésén mindig felnevetek, jaj, jobbak ruhában, főleg Ron :DDDD 
Voldemort a Gringottsban: jaj, nekem KELLLLL egy ilyen kelgyó! Nagini annyira gyönyörű, csak kár, hogy vipera-kinézetű. Bár nem tudom beazonosítani, de nekem annak tűnt, olyat meg nem akarok :,D  Voldy hangja mindenhogy jó, beszélt a kígyóhoz és beájultam a székbe.
 Roxmorts és a macskabagzás-hangzású riasztó nagyon... különleges. A kecske patrónust hiányoltam meg Aberforth beszólásait, de Ariana portréja annyira tetszett a zenével, hogy tátott szájjal bámultam, mennyire eltalálták.
 Nevillet határozottan nem szeretem, sem könyvben, sem filmben, de legalább van kin köszörülnöm az éles kis nyelvemet :P Ahogy mentem az alagútban és jött a dementor, kb levert a víz, de utána az a tipikus Harry potter itt és tapsoljuk meg kicsit elvett a hangulatból. Viszont, a beszólások rohadt jók voltak - magyar szinkronnal főleg ütöttek. Luna diadémos felvetése és Ron felnyögése haláli volt, meg az időjárás-jelentés: villámlás van. LOL!
 Piton beszéde meglepett, nem ezt vártam bár már láttam a jelenetet, még így se tudtam hova tenni. A könyves megoldás jobban tetszett, mint hogy az egész suli előtt megalázták. A párbaja Galagonnyal jó volt, a vén banya nem bírt vele, muhaha. 
 A sikolytól kiráz a hideg, és sajnos az eredeti szinkron, szóval mikor azt hittem, angolul jobb lesz, képen csűrt a felismerés, hogy nem, ugyanazt a hisztériát kell végigkínlódjam. Közben pislogtam nagyokat, mennyi édes kis mardekáros van a terembe, meg mennyi néger mindenütt :D 
 Felkészülés az ostromra: egyik kedvencem, csodálatosan oldották meg! Mc Galagony és a többiek védőbűbája, a látvány, a zene... érdekes, de ha eszembe jut, is borzongok :,) A szobrok meg kedvencek, imádom őket, nagyon tetszetősre sikeredtek. 
 A lépcsőkön rohangálók közt annyi négert láttam, hogy elkezdtem őket MEGJEGYEZNI. Mindnél halkan összesúgtunk Kaii-al: random néger! random néger! (félreértés elkerülése végett: nincs bajom velük, csak egyik játékban kb a főszereplőkön kívül MINDENKI néger volt. Bárkivel találtam szembe magam: néger. Azóta is ezt figyelem.
 A Szürke Hölgy jó lett, főleg, ahogy az ostrom közben elkezdődött. Megint a zene, amit pluszba kiemelnék a látvány mellé. Nagyon jó a vágása a filmnek, Voldy ahogy a sziklán áll... azon a fejem nem tudok nem vigyorogni. Nemhiába, Ralph Fiennes már az Angol Beteggel is belopta magát kicsi szívembe. Bella őrülete nc, Helenának úgy tűnik, bejött a karakter. 
 Az ostrom kezdeténél első lökött gondolatom az volt, hogy a Roxfort a védőbúrával a sok kis fehér cuccal körülötte olyan, mint a petesejt és a sok spermium :,D 
Neville hősködése a hídon elég nevetséges volt, de az tetszett, hogy megkergették. Kár, hogy megmenekült... 
 Tetszett az égő kviddics-pálya, némi elégtételt éreztem a sok griffes-nyerés után legalább. Az égő Roxfort, beomolva ezer helyen és rengeteg támadóval bámulatos látványt nyújtott, egyszerűen tátott szájjal néztem, milyen jó lett. 

A kehely elpusztulása sokkal jobban tetszett filmen, mint a könyvben. Egyszerűen itt szerettem meg Harryt, ahogy ő is szenvedett, nem csak a Nagyúr. A könyvben úgy átléptem a tényen, kit érdekel? Höri is szenved, cső.
Örültem, hogy itt benne volt a Titkok Kamrája! Könyvben hiányoltam a részletezését (mardekár szobra, jujj! Baziliszkusz csontváza, kígyószobrok...) Jó is lett, bár én csak szemlélődő lennék, az a posványvíz inkább ne zúduljon rám D: 
A diadémos rész egy másik kedvencem. Itt is kiemelkedő zene (hol nem?), bár nekem nagy FAIL, hogy a hatosba nem voltak képesek megcsinélni a jelenetet, hogy a szoborra biggyesztik azt a kacatot. Minek oda dzsinike? no mindegy, így is jó volt, főleg, mikor Ron visítva rohant vissza a tűz elől - ott olyan Gyűrűk Ura Boss érzésem volt.
 Malfoyékon hatalmasat röhögtem, mikor még le se értek a földre, de már pucoltak onnan. Érdemes figyelni Hermionét, ahogy Harry arcát fürkészi aggódva a diadém megsemmisülésénél. Ő már akkor sejti :( Ez a színésznő is felnőtt és nagyon is jól játszik már. (éljen!)
 Voldemort fejébe mászás ismét egy röhejes pillanat volt: mekkora sallert kiosztott szerencsétlen lucnak...? :D 
- Hogy bírod elviselni magad, Lucius?
- Nem tudom, Nagyúr...
Hát ezen hangosan felvinnyogtam. Utána mondjuk befogtam a számat, szép volt az ostrom a zenével, és épp a csónakházba igyekeztek. Nos, itt már nem volt kedvem mosolyogni se, rázott a hideg :(
 Piton halála a könyvben nem tetszett azzal a hülye gömbbel, de a filmben nagyon jól megoldották. Illegve, hatalmas szemszúrás számomra az a vacak griffes sál a csónakházba. Mit... keres... az... ott?! Pont Piton mellett X_X
 Tetszett Alan játéka. Minden az arcára volt írva, egyszerűen a hideg rázott tőle, de Nagini támadásától először sokkot kaptam és bentmaradt a levegő... másodjára nem mertem odanézni (ilyen se volt mostanában) és próbáltam halkan zokogni. Engem teljesen hazavágott a haldoklása, ahogy vergődött... ha dzsinivel lett volna ugyanez veszek még egy kis popcornt, de Piton egy tragikus veszteség. Harry simogatása enyhített gyászomon, olyan aranyosak voltak (Snarry, Snarry!). 
 Az emlékei sokkal jobban tetszettek, mint a könyvbéli, pedig erre voltam a legérzékenyebb, Tele volt bakival, pl hogy látta volna Lilyt, ahogy beszél Harryhez? De mégis, annyira szép lett a maga kuszaságával, és Piton drámai jeleneteivel, hogy szétsírtam a szemüveget és mélyen megérintett. Kedvencem három lett: öleli Lilyt a háttérben pedig Harry sír, Piton fájdalmas összeomlása, mikor Dumbi mondja, hogy a szemei Lilyé, a harmadik pedig az, mikor a patrónusát megidézi T_T Gyö-nyö-rű. 

A merengő után Harry és Hermione nagyon aranyosak, ahogy átölelik egymást. A Feltámadás Köve nem tetszett. Olyan fura volt az a jelenet, és Lupin is alulmúlta ismét önmagát. Lily nagyon tetszett, de Siriusnak mi ez a szinkronváltás? Nem jó...
 Harry "halála" tetszett, de a King's Cross jobb volt. Megjelent Fehér Dumbi, és tipikus Dumbi volt. Egy egyenes válaszra nem volt képes, pont, mint a könyvben. Mikor elkezdte, hogy ő tud bánni a szavakkal, akaratlanul is felhorkantam, hogy mert egy sunyi szarkeverő. Annyira... Dumbis volt itt. Sajnos elég troll tudok lenni, és figyeltem olyan hülyeségekre, hogy Harry megtaposta úgy hatszor Dumbi ruháját, Dumbi köszöntésén meg első gondolatom az volt, hogy az emberünk tényleg meleg. Szinte vártam, hogy megölelgesse :D
- Ó, Te zsenge húsú... izé, ifjú!

Potter becipelése a Roxfort elé... ah, Voldyn körbevigyorogtam a fejem is, ahogy vonult. A zene meg a helyszín ismét Gyűrűk Urát villantott, és Voldemort élvezkedésén én már sírtam a nevetéstől. Ott feszített a moha-árnyalatú csuhájában, kopaszon és mezítláb, mint egy pályát tévesztett szerzetes, és többször bejelenti, hogy Potter halott. És RÖHÖG! Hogy röhög már... azon én már pusztultam, közbe kitolja a pocakját is, majd az előbicegő griffes aktuál-hőst kigúnyolják. Együtt röhögtem Bellával, fantasztikus volt xD
- Bevallom, jobbat vártam...
:DDDDDDD ehheheeehheee
Nos, ez is kedvenc, persze, de mikor Potter meglóg és elkezdődik a kergetőzés (ide némi Benny Hill zenét képzeltem), én nagyon élveztem. Voldy valami hihetetlen nagyot alakít, közben Nagini csúszkál ide-oda... De a legjobb, mikor végig pofozza-rúgja-üti-vágja a falakig, meg mint holmi csápos yaoi szereplői, elcicáznak egymással. Eddig nem voltam Vorrys. Most már... :)
 Legjobb pedig a majdnem-csók. Az szerintem minden slashes táptalaja lesz, még ilyen pólóm is van már, annyira tetszett. Körberepkednek a Roxfort körül, és tépik egymást, mint a csintalan kismacskák. Most vagy csak nekem tetszik, és a többiek a citromfejek, vagy csak nem mertek nevetni, de én ezen megszakadtam. Utána egy Kvákk-kapitányos landolás részükről, és egy látványos párbaj kezdődne, de sajnos Naginit lecsapja növillke, a griffesek úgy hősikéje. Sajnáltam Voldyt, de a halála 3D-ben jó volt. Vittem volna haza egy darabot belőle. 
A pálca eltörése wtf. Vmi olyasmire gondoltam közben, hogy ember, gyenge vagy ehhez, majd élvezkedtem Ron fájdalmas arckifejezésén. Szerencsétlenben egy világ dőlt össze.
19 évvel később. Ez volt az, amin mindig felkacagott a mozi. Ez már annyira szar volt, hogy jó. Amúgy Ginnynek szeretnék gratulálni, tökéletesen leellett három teljesen különb porontyot: az egyik Siriusra hasonlított, a másik valami kis jógyerekre, a kislány meg egy vörös kínai lett. Hm, szép volt Ginny! :D Potter feje... öhm, jobban állt neki a fiatalság. DRaco ronda volt.
Hermione aranyos volt, Ron meg maradt amilyen volt, csak kiegészítőnek némi pocak társult hozzájuk. Lehet, a kövi nemzedéket tartalmazza...
 Akárhogyis, én nem akarom elképzelni ennek a folytatását. 
 A roxfort 75%-a vízli származék, nyomokban más varázslót is tartalmaz, és nincs Piton, aki szétcsap a sok kis szörnyeteg diák közt. Helyette van egy növill. Merlinre, nem akarom elképzelni. 

Összességében véve, nagyon jó lett a film. Kedvenc a HP-k közt és más filmek közt is.
10/10

Látvány: 10
Zene: 10
Színészi teljesítmény: 9 (növill)
Történet: 10/10 - jobban tetszett, mint a könyv
Nézhetőség: 5 nézés után még mindig megnézem? 10.


Pozitív: 
* felnőttek a színészek, éljen!
* zenei aláfestés eddigi legjobb
* látvány
* érzelmek kimutatása
* hangulat eltalálása
* dementorok - lesápadtam tőlük, félelmetesek voltak


Negatív:
* Növill, miért vagy te növill? Nem kellesz.
* Pálca eltörése. wtf.
* kecske-patrónus hol van?
* rohadt sok random néger
* Fred halála. Nem volt megható, bár amúgy se vagyok ikres.